Långfärder

Havs/Långfärdspaddling

Att paddla i skärgården är ett skönt sätt att koppla bort vardagen där hemma och lära känna en fantastisk naturmiljö nära stan. Klubbens ledare ordnar helg- och veckoturer för intresserade medlemmar.

Planerade Klubbturer

På startsidan under Nyheter och i "Boka aktivitet" ser du vilka turer som är planerade. (Du behöver vara inloggad.) Om du själv vill ordna en kompistur går det bra att diskutera dina planer på facebookgruppen "Paddelkompis Fridhemskanotisterna"!

 


 

Turens svårighetsgrad

Klubben har utarbetat ett graderingssystem för turerna enligt följande. Syftet med graderingen är att säkerställa att alla har en rimlig förväntan på turen och att alla klarar av den miljö som turen är tänkt till.

Grad 1
Detta är en lättare tur med ca 10-20 km paddling per dag. Vi tar lite längre pauser och paddlar i ett bekvämt tempo. Turen planeras att utföras i skyddade vatten där vi är skyddade från vind och vågor. Turen ger möjlighet till att diskutera olika aspekter av havskajakpaddling och även gå igenom och öva navigering, kamraträddning och paddlingsteknik. Turen är även lämplig för dig som inte vill paddla så snabbt men kanske har mer vana. Vi går igenom packningslistor, navigering surrning av kajaker mm efter deltagarnas önskemål på planeringsträffen.

Grad 2
Detta är en tur med ca 15-25 km paddling per dag. Turen förläggs delvis till skyddade vatten och delvis där vi är exponerade för vind och vågor.

Grad 3
Detta är en tur med ca 15-30 km paddling per dag. Turen planeras ofta att utföras i ytterskärgård där vind och vågor ställer krav på erfarenhet.

Grad 4
Detta är en tur med ca 30-50 km paddling per dag. Tempot är kanske högre än andra turer men framförallt paddlar man längre tid och ibland blir det en lunchpaus i sittbrunnen. Turen kan planeras att utföras i ytterskärgård där vind och vågor ställer krav på erfarenhet.